TRAININGEN GEZONDER WERKEN

duwen en trekken fysieke belasting

Trainingen gezond werken voor  duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid kunt u als werkgever bereiken door de werknemers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid inzake gezond gedrag. Hierdoor nemen lichamelijke klachten af, en worden deze voorkomen.

Ieder beroep kent zijn specifieke houdingen en bewegingen. Van oudsher zijn oefentherapeuten Cesar en Mensendieck gespecialiseerd in het oplossen van klachten welke gerelateerd zijn aan houding en bewegingen van mensen, zo ook de beroepsspecifieke houdingen en bewegingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
•    Kassawerkzaamheden
•    Magazijnwerkzaamheden
•    Vervoersdiensten (pakketdiensten)
•    Werkzaamheden in sorteercentra
•    Werkzaamheden van tandartsen en mondhygiënisten
•    Vrachtauto- bus- en taxichauffeurs
•    Beeldschermwerkzaamheden






zittende werkzaamheden

Training  'gezond bewegen' voor groepen.

Trainingen gezond bewegen op de werkplek.

De training "Gezond bewegen op de werkplek" wordt binnen uw bedrijf gegeven. In deze training worden medewerkers bewust gemaakt van het feit dat hij of zij een belangrijke eigen bijdrage kan leveren in het voorkomen en verminderen van lichamelijke klachten ten gevolge van werkhoudingen of bewegingen.

Een deel van de training zal bestaan uit het in kaart brengen van de houdingen en de bewegingen die bij de werkzaamheden behoren. Vervolgens zal in de training aandacht worden besteed aan het functioneren van het menselijk lichaam. Hoe werken spieren, gewrichten, banden. Waarom is een bepaalde manier van bewegen meer belastend dan een andere manier.

Vervolgens gaan de medewerkers met de opgedane kennis aan de slag, en oefenen met elkaar andere houdingen en bewegingen waarbij het corrigeren van elkaar een belangrijke manier is om ook na de training op de werkvloer gedragsverandering te verkrijgen.

De trainingen vinden plaats in groepen van minimaal 4 en maximaal 8 personen. Er dient binnen het bedrijf een ruimte beschikbaar te zijn waar het theoretische gedeelte van de cursus kan plaatsvinden. Daarnaast zal een deel van de training plaatsvinden op de werkplekken zelf.


Staande werkzaamheden montage

Individuele training 'werkhouding en beweging'

Individuele training werkhouding en beweging.

Bij een individuele training volgt na een intake een observatie waarbij het houding en bewegingsgedrag in kaart wordt gebracht. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld video-opnames en andere observatieinstrumenten. Hierna volgen instructies voor de werknemer hoe deze zijn houding en/of bewegingen kan verbeteren gedurende het werk.

Het meest belangrijk hierbij is het in gang zetten van het bewustwordingsproces. Pas wanneer iemand zich bewust wordt van zijn houding en bewegingspatronen, kan verandering plaatsvinden. Verder worden er ook oefeningen geleerd die het veranderproces van de werkhouding gaan ondersteunen. Dit kunnen spierversterkende oefeningen zijn, of spierontspanningsoefeningen die vooral thuis worden geoefend, maar ook circulatiebevorderende oefeningen die gedurende de werkzaamheden makkelijk inpasbaar zijn.

Een individuele training omvat gemiddeld 3 tot 4 sessies waarbij de 1e sessie ongeveer 1 tot anderhalf uur tijd in beslag neemt en de vervolgsessies gemiddeld een half uur. Daarna komt een follow-up na 6 en na 12 weken. Deze follow ups hebben het doel om te werknemer te blijven stimuleren, en eventuele knelpunten bij te stellen.  Een follow up sessie duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.
In totaal omvat de tijd voor een individuele training dus ongeveer 2 á 3 uur afhankelijk van de probleemanalyse

Een individuele training kan worden aangevraagd of worden voorgesteld door de bedrijfsarts in het kader van het plan van aanpak (PvA) dat opgesteld moet worden binnen 8 weken na ziekmelding (zie wet verbetering Poortwachter). Maar een individuele training kan bijvoorbeeld ook preventief ingezet worden bij werkzaamheden waarbij in het verleden is gebleken dat het er een verhoogd risico bestaat op ziekteverzuim.


Share by: