WERKPLEKONDERZOEK

ergonomisch toetsenbord

Wat is een werkplekonderzoek?

Een werkplekonderzoek is een interventie waarbij de combinatie van ergonomie op de werkplek, de fysieke belastbaarheid van de werknemer, de al dan niet aanwezige klachten en de psychosociale omstandigheden van de werknemer in kaart worden gebracht.

Het beoogde doel is om met:
  •  ergonomische aanpassingen,
  • het geven van instructies op het gebied van houding en bewegingen aan de werknemer,
  • en aanbevelingen richting werkgever.
 te komen tot een zo optimaal mogelijke werkomgeving en werkbeleving.

Werkplekonderzoeken worden vaak, maar zeker niet alleen bij beeldschermwerkplekken uitgevoerd. Ook binnen de gezondheidssector (denk aan tandartsen, laboratoriumpersoneel, apothekers(assistenten), binnen de industrie (magazijnmedewerkers, productiemedewerkers) of bijvoorbeeld binnen de groensector is behoefte aan een gedegen onderzoek naar het functioneren van werkplekken.

Wat gebeurt er tijdens een werkplekonderzoek.

Een werkplekonderzoek is, in tegenstelling tot een werkplekinstelling ofwel werkplekinstructie, een uitgebreid onderzoek naar onder andere de ergonomie van de werkplek, het houding en bewegingsgedrag van de gebruiker van de werkplek, eventueel bestaande fysieke klachten en psychosociale factoren.

Bij een werkplekonderzoek komen altijd meerdere factoren aan bod.

1. Intake en fysieke gesteldheid.
Als eerste wordt met de medewerker een uitgebreid intakegesprek gevoerd. Hiervoor wordt gevraagd aan de medewerker of hij/zij eerst een vragenformulier wil invullen. In het intakegesprek wordt onder meer gevraagd naar eventueel aanwezige lichamelijke klachten, hoe ervaart de werknemer zijn werkplek (waarbij ook zaken als temperatuur, tocht, de ruimte in het algemeen ter sprake komen), is er sprake van structureel verhoogde werkdruk, hoe is het met de visus gesteld, bestaan er klachten bij collega's van dezelfde aard. Heeft de medewerker inzicht in de relatie fysieke belasting en het eigen houding en bewegingsgedrag. Ook zal worden gevraagd naar behandelend artsen, gevolgde therapie (zoals oefentherapie, fysiotherapie, manuele therapie etc.). Indien nodig of gewenst door de medewerker kan, uitsluitend na toestemming, contact opgenomen worden met behandelaars voor meer informatie. Indien relevant zal er ook een fysiek onderzoek plaatsvinden waarbij lichamelijke beperkingen in kaart worden gebracht die in verband kunnen staan met de werkzaamheden.
Lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld RSI, KANS-klachten, rugklachten, nekklachten, hoofdpijnklachten, heup- en knieklachten welke met de werkzaamheden verband houden, óf die de werkzaamheden in negatieve zin beïnvloeden, zullen bij een werkplekonderzoek door Werkplekadvies073 daarom ook altijd uitgebreid aandacht krijgen.

2. Onderzoek van de werkomgeving en werkhouding.
Na de intake volgt het onderzoek van de werkplek zelf, kloppen de ergonomische omstandigheden, voldoet deze aan de wettelijke eisen, voldoet de ruimte aan de normen van licht, geluid, luchtvochtigheid en temperatuur. Daarna volgt een observatie van de medewerker tijdens zijn werkzaamheden, waarbij het houding en bewegingsgedrag wordt geobserveerd. Hierbij kan gekeken worden naar het gebruik van spieren, de spierspanning, gewrichtsbelasting, het gebruik van werkmateriaal, en hoe wordt er gebruik gemaakt van de werkplek. Ook kan er eventueel een E.M.G. meting worden gedaan om de mate van spierspanning te bepalen gedurende de werkzaamheden.

3. Aanpassen van de werkplek en instructies gericht op houding en beweging.

"Een goede ergonomische stoel heeft weinig nut wanneer je er niet goed  op gaat zitten"

Na het observeren worden er, indien mogelijk, al meteen aanpassingen gedaan. Dit kan zijn het instellen van een bureaustoel, of bijv. een eenvoudige verhoging bij een staande werkplek met beschikbare middelen (als tijdelijke oplossing). Ook wordt de werknemer geattendeerd op zijn houdingen en bewegingen wanneer blijkt dat deze een verhoogde fysieke belasting ten gevolge hebben, en worden er instructies ter verbetering gegeven.
Belangrijk gegeven is dat aanwezige klachten mede de instellingen bepalen. Een voorbeeld hiervan is dat iemand met een lumbale hernia andere stoelinstellingen zal krijgen dan wanneer er een kanaalstenose in de rug aanwezig is. Maar ook de houding en bewegingsinstructies voor de werknemer zullen hierdoor sterk verschillen van elkaar. Een werkplekonderzoek bij Werkplekadvies073 is dus altijd maatwerk!

4. Rapportage werkplekonderzoek.

Na een werkplekonderzoek volgt altijd een rapportage van de bevindingen. Hierin worden knelpunten aangegeven, en kunnen er ook adviezen gegeven worden zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een betere ergonomische bureaustoel, of een aanpassing van werkhoogte, maar ook adviezen in de richting van aanpassingen van de werkzaamheden zelf.

 
Soms wordt daarom in plaats van een werkplekonderzoek, gesproken over een werkplekanalyse. Het omvat meer dan alleen een onderzoek van de werkplek; de medewerker dient zelf ook actief te werken aan het herstel van het gezondheidsprobleem of preventie hiervan.




Werkplekadvies073 is niet gelieerd aan leveranciers van kantoormeubilair of ergonomische hulpmiddelen en daarom ook altijd volledig objectief in de adviezen die worden gegeven.

Share by: